Aandachtspunten eindrapportage diëtist
Om in aanmerking te komen voor een bariatrische ingreep dient de patiënt onder begeleiding te staan van een eerstelijns diëtist. Van de patiënt verlangen wij een aantal aanpassingen in voeding en gedrag om zich zodoende voor te bereiden op de operatie. (zie hieronder) De patiënt wordt opgeroepen voor de screening indien hij/zij in voldoende mate vorderingen heeft gemaakt. De termijn van de begeleidingsperiode staat niet (meer) vast. Zodra patiënt klaar is ontvangen wij graag een eindrapportage waarin de volgende punten verwerkt zijn:
- Diëtistische diagnose (o.a. antropometrische en sociale gegevens)
- Beschrijving eetpatroon en beweegpatroon bij aanvang dieetbehandeling
- Rapportage op de voortgang van de aandachtspunten (zie hieronder), gegeven dieetadviezen en besproken aandachtspunten
- Aantal contactmomenten en afgemelde dieetbehandelingsafspraken
- Advies voor geschiktheid bariatrische chirurgie en/of doorverwijzing naar andere disciplines
De rapportage kan verstuurd worden via:
- Zorgmail (centrumobesitasnoordnederland@zorgmail.nl (nr500111664)
- ZIVVER
- Centrum Obesitas Noord-Nederland
Henri Dunantweg 2
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden
Bij vragen kunt je contact opnemen met ons secretariaat, bereikbaar op werkdagen tussen 08:15 en 16:30 uur op telefoonnummer 058-286 6969 of per e-mail: centrumobesitasnoordnederland@mcl.nl/zorgmail/ZIVVER.
Aandachtspunten tijdens de preoperatieve begeleiding
Bewustwording eetgedrag
- Inzicht in het eetpatroon
- Inzicht in portiegrootte / hoeveelheden
- Inzicht in eettempo en kauwgedrag
- Herkennen van type eter (emotioneel, extern en lijngericht eten)
- Herkennen van valkuilen in dieetgeschiedenis
Motivatie
- Mogelijkheid tot aanpassen van emotioneel, extern en lijngericht eetgedrag
- Bereidheid om aanpassingen te doen in het eetpatroon en eetgedrag
- Opkomst bij afspraken
- Opvolgen van afspraken/(dieet)adviezen
Kennis
- Aanbevolen hoeveelheden kunnen benoemen en toepassen van de Richtlijnen Goede Voeding
- Normale portiegrootte kunnen benoemen en toepassen
- Voorkeursproducten benoemen en toepassen
Overig
- Minimaal 6 eetmomenten per dag
- Rustig eten/goed kauwen
- Scheiden van eten en drinken met minimale tussenpozen van 30 minuten
- Stoppen van koolzuurhoudende dranken en alcohol
- Stoppen met roken
- Beweging
- Doe minstens 150 minuten per week aan matig of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen.
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
Voor meer informatie over bariatrische chirurgie verwijzen wij naar de Elsevier dieetbehandelingsrichtlijn 41: Bariatrische chirurgie bij obesitas II en III (2010 uitgevers)